5 začetniških napak, ki jih naredi vsaka punca.

Workout Gear 1

Tudi kot mlada deklica nisem nikoli marala tekmovanj. Izogibala sem se jim na vse pretege, saj se je vse vrtelo okoli zmage in tistih treh stopničk na cilju. Še posebej so tekmovalnost podpihovali pri športni vzgoji, a žal ne tisto pozitivno, ki v otrocih spodbuja športni duh in zdravo samozavest. Zadnji v krosu je veljal za zgubo, namesto, da bi ga nekdo potrepljal po hrbtu in ga pohvalil ker je malo počasneje, a vseeno odtekel popolnoma enako razdaljo. Sama sem dobila kar nekaj košarkarskih žog v glavo, ker je bila sošolka zavistna zaradi boljših ocen pri plesu in gimnastiki. Če bi bila važička, bi si jih mogoče še zaslužila, a sem bila mala siva miška, ki nikomur ni želela čisto nič žalega. Od prepira sem se vedno raje umaknila in ji naslednjič sestavila »topšit« plesno koreografijo, da me je pustila pri miru in se hvalila z odlično oceno. Ne vem zakaj sem bila včasih tako prijazna do zlobnih ljudi, ampak svoje otroke bom zagotovo učila, da take debilčke kresnejo na nos. »Toooo tamau, dej petko«.

Nazaj h temi; vsa ta napačna motivacija, ki sem jo dobila v mlajših letih me je na športnem področju zelo zaznamovala. Čeprav se plesu nikoli nisem zares odpovedala, sem na vse ostale športne aktivnosti gledala kot na srednjeveško mučenje. Šele pod budnim sokoljim očesom naše športne učiteljice v gimnaziji, sem odkrila, da v odbojki, tenisu in teku naravnost uživam. Znala je podati tako pohvalo, kot grajo in nas učila slalomirati okoli začetniških napak. Mentorja potrebujemo vsi, vsaj na začetku – za podajanje nasvetov in vzpodbude pri delu. Jaz sem se dela v fitnesu vedno trmasto lotila sama in nato po nekaj mesecih zašla iz poti. Itak. Nato naslednje leto zopet ponovila vajo in se poleti pretvarjala, da se maščoba topi medtem, ko se sončim na plaži ali čekiram kakšnega sexy tipčka. »Vroče je tuki a?« . Seveda »lajf ni tko na izi« in se maščobe lahko znebiš le s trdim delom. Za vse spremembe je potreben čas, zato sem se že večkrat lopnila po glavi zaradi svoje neučakanosti in hitre predaje. Če sem se kaj naučila ob teh neuspelih poizkusih v fitnesu, so to začetniške napake, ki jih napravi skoraj vsak izmed nas. Ponavadi čisto nezavedno.

PREVELIKA ZAČETNIŠKA ZAGNANOST

V navalu navdušenja nad novim izzivom, svoje telo radi porivamo čez meje. Čeprav ne zmore takšnega napora, nas adrenalin vseeno prepriča, da h nizu priključimo še tistih 15 dodatnih trebušnjakov. Za vsak slučaj. Če si začetnica raje začni opravljati vaje z lastno težo, namesto da se spraviš delati počepe z dvajsetimi kilami na svojem hrbtu. Produkt sprva ne bo napeta ritka, temveč le utrujenost, zakrnelost in celo kakšna poškodba.

PREMALO POČITKA

Ko pričnemo s treniranjem in uživanjem pravih živil, smo težko pri miru, saj telo producira več energije. Česar se večina ljudi ne zaveda, je to, da med samim treningom ne utrjujemo mišic, temveč jih poškodujemo. Mišice rastejo med okrevanjem in počitkom po vadbi, zato si ga brez slabe vesti privoščite vsak drugi dan in opravite kakšno manj zahtevno kardio vajo, kot je naprimer hoja.

NEUČAKANO PRIČAKOVANJE REZULTATOV

Vztrajnost je tista vrlina, ki povezuje vsa dekleta, ki po instagramu skačejo naokoli s popolnimi postavami. Vsaka izmed njih je bila nekoč začetnica in stavim, da jim pot ni bila postlana z rožicami. Če vložiš 50% dela, ne moreš pričakovati 100% rezultatov, zato ne obupajte prehitro in zaupajte v moč malih korakov.

MENJANJE OBROKOV ZA PREHRANSKA DOPOLNILA

So le to za kar se izdajajo. Prehranska dopolnila. Cilj bi nam moral biti uživati uravnoteženo prehrano in ne tri proteinske napitke na dan. Sama pojem kakšno proteinsko pološčico tu in tam, ko nimam časa za pripravo obroka, vendar se trudim uživati čimveč svežih sestavin. »Zelenjauco za bistro glauco, an?«

PREMALO VODE

Tralalalala. Še ena zlajnana zgodbica, ki jo poslušamo vsak dan, si bo mislila večina izmed vas. Res je, na vodo z lahkoto pozabiš, ko imaš na grbi vsak dan ogromno dela. Tu se tudi sama lovim, saj je definitivno spijem premalo in nato godrnjaje prenašam glavobol v službi. Voda, voda in še več vode!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.