Prisežem, da bom pojedla samo en ocvrt krompirček!

Ocvrt Krompirček

KOLIKOKRAT SI SI ŽE OBLJUBILA, DA JE TO ZADNJI SLAN OCVRT KROMPIRČEK, KI GA BOŠ POJEDLA? 

Veliko punc še vedno povezuje treniranje le z izgubo dodatnih kilogramov oz. hujšanjem. Nevem zakaj si jih toliko predstavlja, da je iz jedilka takoj potrebno črtati vse maščobe in ogljikove hidrate, ter si krožnik napolniti s kupom zelenjave. Ob izjavah »Ne jem ogljikovih hidratov, ker hujšam« ter »Od danes naprej pijem samo smoothije« me kar zmrazi, saj dekleta pogosto ne vedo, da si s tem delajo več škode, kot koristi. Osnova zdrave diete je uravnotežena prehrana in kombiniranje sestavin iz različnih skupin živil. Za zdravje, dobro počutje in energijo naše telo potrebuje vse. Razumeti moramo le česa več in česa manj. Vsak začetek je težek in navada je železna srajca.

Ob hitrem ritmu življenja, ki ga narekuje današnja družba, si vedno manj ljudi vzame čas za uživanje v hrani. Zaradi pomanjkanja časa, raje zmečemo vase, kar je pri roki. Prav zaradi tega me ne čudi dejstvo, da si punce želijo hitrih sprememb in bljižnic v obliki shujševalnih praškov in tablet. Seveda čaroben recept za uspeh ne obstaja. Pomembno je vloženo delo ter znanje. Preoblikovanje telesa je počasen proces in do željenih rezultatov nas vodijo majhni koraki. Namesto, da nekatera živila v sekundi črtate iz seznama, raje poiščite zdravo zamenjavo. Če se punca iz danes na jutri odloči, da ne bo več jedla ogljikovih hidratov, je to za telo enak šok, kot če skoči v globoko vodo in ne zna plavati. Vsi vemo, da do popolnega telesa ne moreš priti čez noč. Kaj ni potem čisto logično, da potrebuješ nekaj časa tudi zato, da se navadiš na zdravo prehrano? Ne bodite tako stroge do sebe, nihče ni rekel ničesar o vojaški disciplini.

Tudi meni zadiši ocvrt krompirček. Je kdo rekel panakota? Obožujem jo! Pica? Čisto nora sem nanjo! In ko mi zapaše mi pač zapaše. Glasno si rečem »Bejba privošči si!« in nato zadovoljno ugriznem. Brez sekerancije. Saj je ne jem vsak dan za zajtrk, kosilo in večerjo. Zaskrbljujoča sta predvsem prenažiranje ali stradanje. Če se kdaj pocrkljamo z okusnim a bolj nezdravim obrokom, nas ne bodo poslali v fitnes pekel in mučili z vojaškimi poskoki. Moramo si kdaj pogledati skozi prste, čisto tako, za dušo! Še en namig vsem, ki kljub vseemu že vnaprej žalujete za vsemi božanskimi testeninami in čokoladnimi dobratami – zdrava prehrana ni dolgočasna. V nasprotju z ljudskim prepričanjem je polna okusa in barv.

Zdravi prehrani bom več besed namenila v prihodnjih objavah, vas pa prosila, da mi v komentarje napišete kaj vas na tem področju najbolj zanima. Po najboljših močeh se bom potrudila, da vam na vsa vprašanja odgovorim.

 

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.