Quinoa s kozicami.

Quinoa s Kozicami

Za mano je peklenski teden, zato sem vesela, da se končno začenja zasluženi vikend. Dneve sem preživljala  v precej  neandertalskem vzdušju; pred hišo so namreč cel teden kampirali delavci, ki so me s svojim vrtanjem v beton zbudili vsak dan ob pol 7h,  za 5 dni izključili plin, nato pa med delom pa še štorasto zadeli kabel za elektriko. Šele v takih primerih se zaveš, da si povsem odvisen od svojih napravic in nebi preživel niti dneva, če bi zemlji zopet zavladali dinozavri.

Dobri možje se sicer niso odpovedali razbijanju pod mojim oknom, so pa v razmeroma kratkem času poskrbeli vsaj za elektriko, za kar sem neizmerno hvaležna. Ker sem ena izmed tistih ljudi, ki enostavno mora pojesti vsaj en topel obrok na dan,  mi ni preostalo drugega kot da iz omar izbrskam majhno električno ploščo. Moj štedilnik namreč obratuje na plin, vroče vode pa na vidiku ne bo do ponedeljka.

Da bi imela čim manj dela z umazano posodo, sem se tako odločila, da kuham samo v eni ponvi in končno poizkusim tale enostaven recept s katerim se spogledujem že kak mesec. Obljubim, da je priprava čisto enostavna, jed pa izjemno okusna. Quinoa vsebuje več beljakovin kot katerokoli drugo žito in ima zato izjemno hranljivo vrednost. Sama jo obožujem zato, ker je lahka, okusna in lahko prebavljiva.

P.S. Pssst, “Quinoa” se ne izgovori kot “Kvinoja”, ampak kot “Keen-wa”! Čisto tako, če še niste vedele.

 

(ZA 8 – 10 PORCIJ, 300 KALORIJ NA PORCIJO)

SESTAVINE: 

Večji košček kokosove masti/masla

1 rdeča čebula, narezana na majhne koščke

1 rdeča paprika, narezana na majhne koščke

3 stroki česna, sesekljani

2 skodelici Quinoa semen

4 skodelice domače jušne osnove

1 čajna žlička posušenega timijana

1 čajna žlička posušenega origana

1 čajna žlička mlete sladke paprike

3  jedilna žlice paradižnikove mezge

sol, poper

sok pol limone & košček limonine lupinice

limonini krhlji

300 g velikih ali malih kozic

šopek svežega peteršilja, sesekljan

P.S. Za merjenje sestavin uporabljam čisto navadno kavno skodelico.

 

NAVODILA:

1.) Sesekljajte čebulo, papriko in česen, ter jih prestavite v manjšo posodico. Na vroči ponvi pogrejte kokosovo mast in nato dodajte sesekljano zelenjavo. Pražite približno 1 minuto.

2.)  Quinoa semena sperite pod toplo vodo, da iz površine odstranite grenak okus in jo nato dodajte v ponev h zelenjavo. Pražite 1 minuto in  nato vsebino posode zalijte z jušno osnovo.

3.)  Počakajte da vsebina zavre, nato dodajte timijan, origano, papriko, paradižnikovo mezgo ter ščepec soli in popra. Dobro premešajte, zmanjšajte ogenj, ter posodo pokrijte s pokrovko. Pustite rahlo brbotati 15 minut.

4.)  V posodo dodajte kozice, limonin sok in lupinico, ter dobro premešajte. Delno pokrito kuhajte še približno 5 min. V kolikor Quinoa vase ne posrka vse vode, povečajte ogenj in brez pokrovke kuhajte še nadaljnjih 5 minut, ter sproti mešajte, da se vsebina ne prilepi na dno.

5.)  Potresite s svežim peteršiljem in postrezite v posodicah z dodatnim krhljem limone.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.